Top

BÝR FORKLÝFTÝN ANATOMÝSÝ-2

Bir forklift denilince akla ilk gelmesi gereken bilgi DENGE basit olarak düþündüðümüzde forklift bir tahterevalliyi anýmsatýr bir birini dengeleyen karþý aðýrlýklar.

Forkliftlerle çalýþýrken, forkliftinizin dengesini hesaplýyor veya tahmin ediyor olmalýsýnýz. Yükünüzün aðýrlýk merkezini tahmin etmelisiniz. Forkliftinizin aðýrlýk merkezi yapýlan iþe göre sürekli deðiþecektir örneðin yükünüzün yerden 20 cm mesafede kaldýrýlmasý sonucu forkliftin aðýrlýk merkezi ile yükünüzün 4 metre yukarýya kaldýrýlmasýndaki forkliftinizin aðýrlýk merkezinin deðiþeceðini unutmamalýyýz.   Yükünüz her zaman çalýþtýðýnýz yük olsa da forkliftniz ile icra ettiðiniz hareketler deðiþtiði için forkliftinizin aðýrlýk merkezi deðiþecek ve dolayýsýyla deðeside ayný olmayacaktýr. Yokuþ aþaðý veya yukarý çalýþýrken, eðimli veya yüzeyi bozuk zeminlerde çalýþýrken bu durum daima aklýmýzda olmalýdýr.  

Forklift üreticileri yükseklikle deðiþen taþýma kapasitesi kayýplarýný içeren yük diyagramlarýný forkliftin görünür yerine koymaktadýr. Bunlar zaman içerisinde silinip forklift üzerinden kaybolabilir bunlarý tekrar temin edip yerine koymalýsýnýz. 

Örneðin bir yükün aðýrlýk merkezini tahmin edemediniz o zaman yükü dikkatlice forkliftinizin çatallarý üzerine alýn 20-30 cm kaldýrýn ve býrakýn bir sonraki denemede bu iþi biraz daha sert yaparak tahmin geliþtirmeye çalýþýn. 

Denge kayýplarýný yaþatan diðer bir etkende tilt iþlemidir yükün alçakta olduðu zamanlarda belki bunun ciddi bir sorun olduðunu anlamaya bilirsiniz fakat yük yerden ne kadar yükseðe çýkarsa bu fonksiyonu o kadar yavaþ yapmanýz da fayda vardýr.  

Tilt açýsý, asansörün öne ve arkaya doðru eðilebileceði maksimum açýdýr. Tilt açýsý, farklý forkliftler, asansörler ve ataþmanlarla çalýþýrken deðiþebilir ve forklift dengesini korumak için yüksek asansörlerde daha küçük açýlýdýr.

Forklifte üstten baktýðýmýzda aþaðýdaki resimde görüldüðü gibi denge üçgenin var olduðunu düþünelim. Denge üçgeni, forkliftin altýnda, forkliftin sabit olmasý için aðýrlýk merkezini içinde tutmasý gereken alandýr. Aðýrlýk merkezi üçgeninin dýþýna çýkarsa, forklift devrilir.

Yüklü ve/veya yüksüz eðimli bir rampadan çýkmasý veya inmesi dikkate alýnmasý gereken önemli bir faktördür. Forkliftin týrmanma kabiliyeti üreticilerin vermiþ olduðu dokümanlardan incelenmelidir.  

Bu ve buna benzer konularda daha fazla bilgi almak istiyorsanýz, aþaðýdaki web sitelerinin blog sayfalarýný takip ediniz.

www.forkliftservisi.com.tr

www.emfismakinalari.com

www.emfistif.com.tr

www.hepsiburadaforklift.com

www.stillforklift-emf.com

Ýletiþim Bilgileri : +90 (850) 215 05 98 📧info@emfistif.com.tr

#Forklift #lojistik #mühendislik #engineering #warehouse

#logistics #satýnalma #purchasing #technology #sustainability #maintenance

Blog Görselleri

BÝR FORKLÝFTÝN ANATOMÝSÝ-2BÝR FORKLÝFTÝN ANATOMÝSÝ-2BÝR FORKLÝFTÝN ANATOMÝSÝ-2
WhatsappWhatsapp