Top
FORKLÝFT KAZALARINI AZA ÝNDÝRMEK ÝÇÝN EKSTRA NELER YAPMALIYIM.

FORKLÝFT KAZALARINI AZA ÝNDÝRMEK ÝÇÝN EKSTRA NELER YAPMALIYIM.

Forkliftlerin ve diðer depo içi ekipmanlarýn kullanýmýna iliþkin düzenlemeler olsa da, herkes iyi bir þekilde ÝSG kurallarýný takip etmediðinde kazalar maalesef kaçýnýlmaz olabiliyor.

Bir iþveren veya yönetici olarak tüm yasal sorumluluklarýnýzý yerine getiriyor olsanýz bile, çalýþanlarýnýzý ve iþinizi daha güvenli hale getirmek, forkliftler ve diðer depo içi ekipmanlar ile ilgili kaza riskini azaltmak için atýlabilecek ekstra adýmlar olabileceðini düþünmekte fayda var.  

Forklift operatörlerinin almýþ olduklarý operatör belgesi ve diðer mesleki eðitimleri almýþ olsa da gerek duyulan veya ileride ihtiyaç olabilecek eðitimlerin yýlda bir kez tekrar edilmesi ve/veya yeni nitelikler (örn; ilk yardým eðitimi) eklenerek eðitimlerin yapýlmasý iþletmelerin mutlak kazancýnadýr. 

Ýþletmenizde forkliftin doðurabileceði kapsamlý risk deðerlendirmeleri ile meydana gelebilecek kazalardan kurtulmak mümkün olabilir. Unutulmamalýdýr ki farkýnda olmadýðýmýz risklerden kaçýnmamýz veya azaltmamýz mümkün deðildir. 

Forkliftlerin karýþtýðý en sýk kazalarýn baþýnda yüksek hýz, yükleme nedeniyle görüþ kapanmasý veya operatörün iþaretlere veya kurallara yeterince dikkat etmemesinden kaynaklanacaðý söylenebilir teknolojinin geliþmesiyle birlikte hýz kýsýtlayýcýlarý kullanmak görüntü sistemler kullanarak forkliftlerinizin kabiliyetini arttýrmak, ayrýca yönetimsel prosedürlerin getirilmesi gibi bir takým ek tedbirler alýnabilir.

Ayrýca trafik yönetimi ile ilgili prosedürlerin oluþturulmasý veya varsa güncellenmesi, zemin iþaretlemelerinin yapýlmasý, yayalar ve araçlar için yollarýn ayrý tutmaya çalýþmasý, forklift yollarýnýn ayýrt edici bir þekilde boyatýlmasý gibi tedbirlerin alýnmasý saðlanýlabilir.

Forkliftlerin amacý dýþýnda kullanýlmamasý, kapasitesi üzerinde yükleme yapýlmamasý, görüþ açýsýnýn her zaman açýk býrakýlmasý, býrakýlamýyorsa dikkatlice geri manevrada kullanýlmasý gibi benzer bilgilerin uyarý levhalarýnca operatörlerin görecekleri yerlere asýlmasý.

Makine mühendisleri odasýnca veya Akredite olmuþ bir periyodik kontrol firmasý tarafýndan yasal zorunluluk çerçevesinde yýlda en az bir kez periyodik kontrol yapýlmasý idarece istense de benim kanaatimce bu kontrolleri ihtiyaca ve yoðunluðunuza baðlý olarak 6 ayda bir, 3 ayda bir hatta çok yoðun çalýþýyorsanýz 2 ayda bir yaptýrýlmasý bir çok olumsuzluklarýn önünü alacaktýr. Ýþin ehli bir baþka göz tarafýndan incelenmesi, eksiklerin tespit edilmesi bir sonraki kontrolde eksiklerin giderilip giderilmediðinin incelenmesi gibi ciddi bir prosedürün de iþletilmesi iþletmenize çok yarar saðlayacaktýr.  

Periyodik kontrollerin yanýnda operatörler veya yöneticiler günlük göz kontrollerini ve güvenlik denetlemelerini yapmasý ayný zamanda bunlarý kayýt altýna almasý ileride yaþanacak olasý ciddi aksaklýklarýn giderilmesine veya büyük kazalarýn önüne geçmesine olanak saðlayacaktýr.     

Büyük kazalar küçük ihmallerle baþlar. Emniyetiniz için forkliftlerinizin periyodik kontrollerinizi mutlaka yaptýrýnýz.

En çok kazalarýn yaþandýðý yerlerden bir diðeri ise yükleme ve boþaltma rampalarýdýr kamyon ve týr þoförlerinin yükleme boþaltma esnasýnda hareket etmemesi için kiþilerden baðýmsýz çalýþan sistemlerin yapýlmasý her seferinde deðiþecek þoför ve operatörlerin bir biriyle uyum içerisinde çalýþtýracak basit fakat etkili sistemler veya idari önlemlerin alýnmasý.

Ülkemizde 01.01.1992 tarihinden itibaren "þehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taþýmacýlýðý yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil iþlemi gören arazi taþýtlarý ve minibüs gibi taþýtlarýn sürücüleri ile ön koltuðunda oturan yolcularýna" emniyet kemeri takma zorunluluðu getirilmiþtir.

Ya forkliftlerde ?

Bu hayati öneme sahip basit uygulamanýn ne kadar önemli olduðu günümüzde tartýþmasýz olsa da tek dayanaðýmýz idari kararlarýmýzdýr. Ýdari önlemlerinizde emniyet kemeri kullanýmýný zorunlu hale getirmenizi tavsiye ederim.  

Bu ve buna benzer konularda daha fazla bilgi almak istiyorsanýz, aþaðýdaki web sitelerinin blog sayfalarýný takip ediniz.

www.forkliftservisi.com.tr

www.emfismakinalari.com

www.emfistif.com.tr

www.hepsiburadaforklift.com

www.stillforklift-emf.com

Ýletiþim Bilgileri : +90 (850) 215 05 98 📧info@emfistif.com.tr

#Forklift #lojistik #mühendislik #engineering #warehouse

#logistics #satýnalma #purchasing #technology #sustainability #maintenance

Blog Görselleri

FORKLÝFT KAZALARINI AZA ÝNDÝRMEK ÝÇÝN EKSTRA NELER YAPMALIYIM.FORKLÝFT KAZALARINI AZA ÝNDÝRMEK ÝÇÝN EKSTRA NELER YAPMALIYIM.
WhatsappWhatsapp